Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi’nin (TMMM) hazırladığı “Yağmalanan Türkiye’de Toplumcu Seçenek” kitabı için Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım gecesine yoğun ilgi vardı.
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi (TMMM), Mart ayında çıkardığı “Yağmalanan Türkiye’de Toplumcu Seçenek” adlı kitabının tanıtım gecesini Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde (NHKM) düzenlediği kokteyl ile yaptı. Kitap tanıtımına yoğun ilgi gösterilen gecede konuşan kitabın editörü Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı “Bu kitabın en önemli özelliği, kendi alanlarında uzman kişiler tarafından değil, kendi alanlarında mücadele edenler tarafından yazılmış olması” dedi.
Tanıtımı yapılan kitapta HES projelerinden, kentsel dönüşüme, nükleer enerjiden ulaşıma bir çok konu ve başlıkta makaleye yer veriliyor. Çok sayıda yazarın katkı koyduğu kitapla ilgili konuşan Doç Dr. Gürkan Emre Gürcanlı kendilerine yönelik bazı konuların neden ele alınmadığını eleştirilerini cevapladı. Gürcanlı, konuklara yeni kitapların sözünü vererek “Önümüzdeki dönemlerde ele almadığımız konuları da yazdığımız ikinci ve üçüncü kitapları da şimdiden buradan duyuralım, bu bizim boynumuzun borcu olsun” dedi.
Gürcanlı, sözlerinin devamında AKP dönemi çılgın projelerine değinerek, halkı bu konudaki yanılgılara karşı uyarmak ve başka noktaları vurgulamak gerektiğini belirtti ve “Türkiye’nin çocuk işçi sayısındaki içler acısı durumunu anlatmak, 3. havalimanıyla yaşanacak doğa ve çevre katliamını örneklerle izah etmek gerekiyor” dedi. 1960’larda dönemin başbakanı Süleyman Demirel’in üniversiteli gençlikten korktuğunu çünkü onların bilgisi karşısında söz söyleyemediğini belirten Gürcanlı “bugün aynı öyle genç mimar ve mühendis kuşağı yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. Son olarak Anayasa sürecine değinen Gürcanlı topladıkları imzalarla bu Anayasa’ya karşı durduklarını, bir tarafıyla ‘AKP Anayasası’nın, çılgın projelerin tepe noktası olduğunu” belirtti.
Tanıtım gecesinde kitap standına yoğun ilgi gösteren davetliler arasında bulunan çok sayıda genç mimar ve mühendis, kitaba katkı koyan yazarlarla sohbet etti. Gecenin sonunda TMMM üyeleri hep birlikte hatıra fotoğraf çektirdi.
TMMM’nin çalışmaları hakkında bilgi almak için iletisim@toplumcumeclis.org adresine yazı yazabilir, katkı koyabilirsiniz.