17 Şubat 2020
Elazığ depremi ile yaşadığımız acı tablo, bir deprem coğrafyası olan ülkemizin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha göstermiştir. İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde 5.8 ve 11 Ocak 2020 tarihinde 4.7 büyüklüğündeki depremler sonrasında da pek çok eğitim yapısının riskli olduğuna dair endişe oluşmuş ve hem veliler hem de öğrenciler tepkilerini göstermiş, önlem alınmasını talep etmişlerdi. Kamu yapılarının, özellikle eğitim ve sağlık yapılarının, afet hazırlığında önceliklerinin olması, gerekli analizlerinin yapılması ve riskli olan yapılar için önlemlerin alınması bizlerin de acil talebidir.
Tüm kent paydaşlarının yaşam alanlarında olduğu gibi Toplumcu İTÜlülerin de üniversitelerinin afet hazırlığını dair acil talepleri var.
İTÜ Rektörlüğü ve tüm yetkililere acil çağrımızdır:
– Beklenen ve çok da uzak gelecekte olmayacağı öngörülen büyük İstanbul depremi sebepli, öğrencilere her türlü bilincin kazandırılması için uzman kişiler tarafından hazırlanan eğitim programlarıyla farkındalık yaratacak ve acil durumlarda alınacak aksiyonların üzerinde durulduğu deprem seminerleri düzenlenmesi,
– En kısa sürede fakülteler bünyesinde deprem tatbikatlarının düzenlenmesi,
– Yine en kısa sürede yurtlarda kalan öğrenciler için tatbikatlar düzenlenmesi ve olası deprem anında paniğe bağlı yaşanabilecek aksaklıkların minimuma indirilmesi için eylem planlarının öğrencilerle detaylı şekilde paylaşılması,
– Aktif kullanımda olan tüm okul binalarının (Ayazağa, Gümüşsuyu, Taşkışla, Maçka ve Tuzla Kampüslerinin tamamını kapsayacak şekilde) deprem dayanıklılık ve sağlamlık raporlarının teyit edilmesi ve güvenilirliğin garanti altına alınması,
– Olası deprem anında tahliye yollarının güvenilirliğinin teyit edilmesi,
– Acil durum toplanma alanlarının felaket durumuna her an hazırlıklı olduğunun kontrollerinin yapılması ve eğer varsa sorunların giderilmesi konularında tüm yetkililerin gerekli özeni göstererek İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki tüm kampüslerde büyük İstanbul depreminin azami güvenlik seviyesi ve asgari hasarla atlatılması için çalışmalara başlaması artık sadece bir önlem değil zorunluluk boyutuna ulaşmıştır.
Toplumcu İTÜ’lüler olarak okulumuz sınırları içerisinde can güvenliğimizin elimizde olduğundan ve olası felaketin olabilecek en küçük boyutta sorunlarla atlatılacağından emin olmak istiyoruz.
Bu doğrultuda başta rektörlük ve konunun uzman muhatapları olmak üzere bütün yetkililerin olabildiğince hızlı şekilde çağrımıza kulak vermesini ve tüm İTÜ’nün güvenliğini garanti altına almasını talep ediyoruz.
TOPLUMCU İTÜLÜLER