Ücretli çalışan mühendis, mimar, şehir plancılarının (MMŞP) mücadeleleri ile TMMOB gündemine giren MMŞP Asgari Ücreti, 2012 yılında TMMOB ile SGK arasında yapılan protokole vesile olmuştu. Bununla birlikte MMŞP Asgari Ücreti TMMOB Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek kamuoyu ile paylaşılan, takibinin SGK ile ortak yapılacağı bir noktaya gelmişti.
Her ne kadar TMMOB’ye bağlı birkaç oda tarafından yürütülen asgari ücret mücadelesi örgütün bütününde karşılık bulmasa da protokolden ücretli çalışan üyelerinin özlük hakları yönünde faydalanan odalar olmuş, bu odalar üyelerinin ücretlerinde iyileştirmeler ve sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılması yönünde adımlar atabilmişti. Bu sınırlı mücadele dahi işverenleri rahatsız etmiş ve yine işverenlerin baskısıyla Asgari Ücret Protokolü, 2017 yılında SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti.
İktidarın TMMOB’u etkisiz kılma planlarıyla birlikte değerlendirilmesi gereken tek taraflı fesih gündemini üyelerine duyurmak dışında örgütlü bir çaba gösteremeyen dönemin TMMOB yönetimi ise zaten takibini yapmadığı MMŞP Asgari Ücretini her yıl düzenli olarak belirlemeye ve açıklamaya devam etmişti. Gelinen noktada;
TMMOB ve Bağlı Odalarımızın Yönetim Kurulu Başkanları tarafından 24 Temmuz 2023 tarihinde ortak bir basın açıklaması yapılarak şu ifadelere yer verilmiştir:
“… bugüne değin lehimize sonuçlanmış birçok yargı kararı bulunmasına karşın ne yazık ki, yakın zamanda görüşülen bir davada, “Birliğimizin Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları için asgari ücret belirleyemeyeceği” yönünde karar verilmiştir. Hukuk devleti ilkesi ve idari yargı kararlarının uygulanması zorunluluğu gereği bu karar nedeniyle, yeni bir hukuki durum ortaya çıkana kadar, Birliğimizce Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı Asgari Ücreti açıklanamayacaktır. Söz konusu karara ve Birliğimizin Anayasa’dan gelen yetki ve görevlerinin engellenmesine yönelik tüm girişimlere karşı hukuki mücadelemiz devam edecektir.”
Mühendis, mimar şehir plancılarının asgari ücretlerini belirlemek ve bunun takibini yapmak TMMOB ve bağlı meslek odalarının kanundan, yönetmenliklerden ve mücadele programlarından aldıkları en temel görevdir. Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, mühendisler mimarlar şehir plancılar ay sonunu getiremezken, kiralarını ödeyemezken, düşük ücretlerle çalışmaya zorlanırken, işsizlikten farklı sektörlere yönelirken TMMOB ve bağlı meslek odalarının yapması gereken şey bir mücadele programı oluşturmak ve emeğimize, haklarımıza hep birlikte sahip çıkmak için ayağa kalkmaktır. Maalesef ki görünen “yargı kararına” rağmen MMŞP Asgari Ücretini açıklamaya devam eden yine sınırlı sayıda oda olduğudur.
Ekonomik kriz ve enflasyonla birlikte asgari ücrete, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan %34’lük Haziran ara zammından sonra geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TMMOB’nin mühendis mimar şehir plancıları asgari ücretine ara zam yapması beklenmekteydi. Kamu kurumlarından, özel sektöre mühendisler mimarlar şehir plancıları kölelik şartlarında, düşük ücretlere mahkûm edilirken, asgari ücret hakkından geri adım atmak, meslektaşlarımızı bu ekonomik kriz içinde yalnız ve çaresiz bırakmak anlamına gelmektedir.
TMMOB’nin halihazırda takibini yapması gereken ücretler konusunda açıklama yapmaktan dahi imtina etmesi kabul edilemez.
Taleplerimiz ve çağrımız:
• TMMOB kanun ve yönetmelikler ve ayrıca fiili ve meşru mücadele tarihinden aldığı yetki ile mühendis mimar şehir plancıların asgari ücretini açıklamalı, takibini yapmalıdır. SGK tarafından tek taraflı feshedilen protokolün yeniden hayata geçirilmesi için gereken girişimlerde bulunulmalıdır.
• Ekonomik krizin yarattığı yıkıma karşı mühendislerin mimarların şehir plancılarının emeği ve hakları için bir mücadele programı oluşturularak, meslek odalarının aktif katılımı olan, tabandan örgütlenen bir kampanya süreci başlatılmalıdır.
• TMMOB ve bağlı meslek odalarında çalışan mühendis mimar şehir plancılarının ücretleri en az MMŞP asgari ücreti olacak şekilde düzenlenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
• TMMOB Ücretli çalışan, işsiz mimar mühendis, şehir plancılarının yıllardır her fırsatta dile getirdiği gibi, emek mücadelesi içinde şekillenmiş birikimine göre hareket etmeli, özel sektör ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın emeği ve hakları için ayağa kalkmalıdır.
Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları – Halkın MMŞP
İstanbul Teknik Üniversiteliler Birliği Derneği – İTÜ Birlik
Mühendis Mimar Ağı – MUMİA
Ücretli İşsiz Mimarlar Forumu – ÜİMF
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi – Toplumcu Meclis