TMMM Enerji Komisyonu Toplantısı
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi Enerji Komisyonu toplantısını 26 Ocak Cumartesi günü saat 17.00’da gerçekleştiriyor;
Enerji planlaması enerji için gerekli midir? Biz, planlı bir ekonomi ile plansız bir ekonomi arasındaki enerji ihtiyacı farkını irdeliyoruz. Elektrik üretimini toplumcu bir yöntemle sürdürüldüğünde kaynak kullanımına ve dışa bağımlılığa nasıl yansır? Plansız bir elektrik tüketimi artışının elektrik tarifelerine nasıl yansıdığını ortaya koymaya çalışıyoruz. Sizce Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları toplumcu bir tutumla kullanılmakta mıdır?
Hidroelektrik santrallerin yapım sürecinde toplum yararı gözetilmeksizin ülkemizin su kaynakları sermayeye devrediliyor, HES’lerin doğaya ve yöre halkına verdiği zararlar göz ardı ediliyor. Suyun ticarileştirilmesinin önü yenilenebilir temiz enerji kaynaklarımıza yatırım denerek açılıyor. Peki, gerçekten Bakan Eroğlu’nun da söylediği gibi HES karşıtlığını yabancı şirketler mi tahrik ediyor? Su kaynaklarımızın doğa talanı olmadan, on binlerce insan toprağından, geçim kaynaklarından uzaklaştırılmadan elektrik üretiminde kullanılması mümkün değil mi? Tek çare son damlasına kadar kar etmek midir?
Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için Mersin Akkuyu, Sinop ve Kırklareli İğneada’da nükleer santrallerin kurulacağı söyleniyor. Öte yandan Akkuyu nükleer santral projesi için Rusya ile antlaşma imzalıyor, Enerji Bakanı ikinci nükleer santral için de Çin, Japonya, Güney Kore ve Kanada’nın kıyasıya yarıştığını söylüyor. Fukuşima felaketinin ardından Nükleer santrallerinin güvenirliği ise süre giden tartışmanın en önemli boyutu. Nükleer enerji dışa bağımlılığımızı azaltacak mı? Türkiye’nin gerçekten nükleer enerji santralleri açmasına ihtiyaç var mı? Türkiye yeni santraller açmaya çalışırken Fransa, Almanya gibi ülkeler neden nükleer enerjiyi tartışmaya açıyorlar ve santrallerinin bir kısmını kapatma kararı alıyorlar? Türkiye’nin nükleer santral macerasına karşı nasıl mücadele etmeliyiz?
Türkiye’nin elektrik faturaları kabarırken, kamunun elektrik santralleri satılmaya başlanmıştır. Bugüne kadar enerji alanında gerçekleştirilen özelleştirmeler ve enerji açığının arttığı dönemde kurulan elektrik borsasıyla iddia edilenin aksine elektrik fiyatlarının yükselmesine ve enerji sıkıntısının artmasına neden olmuştur. Devlet enerji alanında kamu yatırımlarından ziyade özel şirketleri desteklemekte, halkın temel insani haklarından elektriğini ucuz elde etme hakkı göz ardı edilmektedir. Özelleştirmelerin Türkiye halkına nasıl yansıyacağını, santral çalışanları ve bölge halkına nelerin olacağını ise bir muammadır. Özel sektörün elektrik üretimi yatırımları ne gibi yanlışlıklar içermektedir? TEDAŞ’ın işletme hakkını özel sektöre devredilerek nasıl soygunlar gerçekleştirilecektir? Yeni dönemin elektrik borsası vahşi kapitalizm değil midir? Dünyada elektrik piyasasına geçişte ne gibi sorunlar yaşanmıştır?
Hidroelektrik Enerji Santralleri, Nükleer Enerji Santralleri, Özelleştirmeler ve Enerji Planlama çalışma grupları bunları tartışmak ve önümüzdeki dönemde enerji meselesine toplumcu bakış açısıyla bakmak için toplanıyor.
Program:
– Çalışma Gruplarının Çalışmalarının Değerlendirilmesi;
– Hidroelektrik Enerji Santralleri
– Nükleer Enerji Santralleri
– Yenilenebilir Enerji Kaynakları
– Dışa bağımlılık ve Özelleştirmeler
– Enerji Planlaması
– Çalışma Gruplarının gelecek dönem programlarının tartışılması
– Türkiye ve dünyadaki enerji yöneliminin analizi
– Doğalgaz ve petrol hatlarının, mevcut ve gelecek projelerin analizi
– Planlı Elektrik Üretimi ve Toplumcu Sonuçları
– Enerjinin kullanıldığı diğer alanların (konut, taşı v.d.) değerlendirilmesi, konu ile ilgili yeni
çalışma alanların belirlenmesi
– Elektrik Tüketimin Değerlendirilmesi
– TEDAŞ ve EÜAŞ’ın özelleştirilmesi ile yaşananlar
– Elektrik Piyasası ve Liberalizm
– Akkuyu NES ve nükleer karşıtı mücadele
– HES yapım süreçleri ve suyun ticarileştirilmesi kanunu
– HES, NES, TES karşıtı platformlarla dayanışma
Tarih: 26.01.2013
Saat: 17.00
Yer: Nazım Hikmet Kültür Merkezi (Ali Suavi Sokağı, No: 7 Bahariye – İstanbul