İstanbul’da tarihi bölgelerin başında gelen Yarımada’da, “Yenikapı Meydan Düzenlemesi” projesi adı verilen, Yenikapı İDO İskelesi’nden Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önüne kadar olan, yaklaşık 578 bin metrekarelik alanda 1 milyon kişi kapasiteli miting alanı, 2.200 araç ve 760 otobüs kapasiteli açık otopark alanı ve 2,5 milyon kişi kapasiteli bir ileri biyolojik arıtma tesisinin yer aldığı proje Mart 2014 yerel seçimlerine kadar bitirilmeye çalışılıyor.
Projenin öncesine bakıldığında içeriğinin tamamen değiştiği görünüyor. Başlangıçta kapsamı “Yenikapı Metro ve Marmaray transfer noktası ve arkeo-park alanı” olarak belirlenen bir uluslararası yarışma düzenleniyor. Yarışma Seçici Kurulu 9 Nisan 2012’de projelerden 3 tanesinin ön değerlendirmeyi geçtiğini bir rapor ile duyuruyor. Aynı kurul kararıyla 3 proje ekibinin bir araya gelerek birlikte bir proje oluşturması kararı veriliyor. Ardından yarışma iptal ediliyor ve yerine nasıl ve hangi ihtiyaçlar sonucu ortaya çıktığı bilinmeyen doldurma meydan üzerine miting alanı ve otopark içeriğine sahip bir proje uygulamaya alınıyor. Koruma Kurulu’nun tarihi yarımadanın siluetinin ve topoğrafyasının bozulacağı yönündeki itirazlarına rağmen, dolgunun sit alanına değil, denize yapılacağı gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla deniz dolgularındaki kamu yararı gerekliliği hiçe sayılarak proje hayata geçiriliyor.
Denizin doldurulması sonucu ekosisteme zarar verileceği konunun uzmanlarınca dile getirilirken, projenin gerçekleştirileceği yerin hemen yakınında tarihi 8500 yıla uzanan UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan, kentsel ve arkeolojik sit alanı olan Tarihi Yarımadaya bu oranda bir araç ve insan yoğunluğunun getireceği zarar da endişe vericidir. Ayrıca, dolgu ile Tarihi Yarımadanın doğal form ve silueti şimdiden bozulmuştur.
Projenin, AKP’nin 2014 İstanbul yerel seçim malzemesi olacağı aşikar. Bir diğer ironik tarafı da, dur durak bilmeden aylardan beri bitirilmesi için çaba harcanmakta olan Yenikapı projesi, İBB tarafından modern, demokratik, miting ve konser alanı olarak internet sitesinde gösterilmekte. İstanbul deniz ulaşımının yetersizliği, Marmaray projesinin bir bütün olarak güvenilirliği sorgulanırken 1 milyon yurttaşın hangi koşullarda bu meydana geleceği ve bu sayılarda anılan insanın güvenliğinin nasıl sağlanacağı da bir diğer endişe noktasıdır. AKP iktidarı işlediği kent suçlarını seçimden önce canla başla artırmaya çalışmaktadır.
26 Ocak 2014