Samsun’un İlkadım İlçesi Liman Mahallesi’nde Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Müdürlüğü’nün kullandığı sahildeki kamuya ait arazide Tanrıverdi Şirketler Grubu tarafından yapılan Sheraton Oteli inşaatı mahkemenin verdiği durdurma kararına rağmen hukuksuz bir şekilde devam ediyor.
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanlığı, sahilin doğal dokusuna zarar verecek 115 metrelik otel inşaatının 3621 sayılı Kıyı Kanunu ile 3194 Sayılı İmar Kanunu’na aykırı şekilde inşa edildiğini öne sürdü. Samsun Büyükşehir Belediyesi Yüksek Yapılar Yönetmeliği uyarınca yüksek binalar için Çevresel Etki Değerlendirme raporu hazırlanmadığını bildiren Odayönetimi, yürütmenin durdurulması talebi ile Samsun 1.İdare Mahkemesi’ne 6 Nisan 2012 tarihinde dava açtı. Mimarlar Odası’nın bu talebi üzerine Samsun 1. İdare Mahkemesi de telafisi güç zararların doğabileceği ihtimali üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Ancak, otelin inşaatı mahkeme kararına rağmen kanunsuz bir şekilde devam ediyor. Konu hakkında TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, mahkeme kararının uygulanmamasının hukukun bittiğinin, sermaye ve inşaat sahiplerinin çıkarlarının gözetildiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Özçelik, mahkeme kararının ihlalini fotoğraflarla da tespit edip Çevre ve Şehircilik İI Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını sözlerine ekledi. Sheraton Oteli’ne karşı yürütülen toplumsal mücadelenin yetersiz, mahkeme kararının uygulanmamasının toplumsal mücadelenin eksikliği ile ilgili olduğunu, Samsun’da yapılaşmaya karşı sokak mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Özçelik, “Hukuk öyle bir zemine gelmiş durumda ki, mahkeme kararlarına rağmen, hukuktan söz edilemiyor. Halkın haklarını savunmak, haklarını alabilmek için mahkemeler dışında da tek yol kalıyor. O da sokağa çıkmak” dedi.
AKP, ülkemizin sahillerini dev lüks otellerle özel sermayeye peşkeş çekmekte, rant hırsıyla beton yığınına çevirmekte, sahillerimizi halka kapatmaktadır. Samsun’da, tarihi Amisos Tepesi’nin de bulunduğu sahilin tarihi ve doğal dokusuna geri dönüşü olmayan zararlar verecek ve bittiğinde 115 metrelik yüksekliğiyle kentin siluetini tamamen bozacak bu kanunsuz rant projesi hemen durdurulmalıdır.
23 Şubat 2014