İstanbul, Başakşehir ilçe sınırlarında yaşayan Şahintepe halkı, yıllardır her an oturdukları yerden edilme korkusuyla yaşıyor.
Anadolu’nun değişik bölgelerinde geçinemedikleri için yaklaşık bir nesil önce İstanbul’a göçerek Şahintepe’ye yerleşen, bu bölgede arazi satın alan yurttaşlardan, kendi elleriyle olanaklarıyla yıllarca çalışıp uğraşarak yaptıkları konutlarını, komik bedeller ödenerek “kentsel dönüşüm” için 2022 yılı 6. ve 12.ayında yetki devri yapılan Başakşehir Belediye Başkanlığı’na devretmeleri için baskı yapılıyor.
Mağdur yurttaşların birleşerek oluşturdukları Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi sözcülerinden Nagihan Kamçi, 13-14 yaşlarında bir genç kızken gelip yerleştikleri bu bölgenin altyapı hizmetlerini yurttaşların kendileri ödeyerek, yeri geldiğinde çalışmalara tüm halkın emek gücüyle destek vererek katıldıklarını, yaklaşık 200 m2 üzerine kurulu konutların yeni yönetmeliklere göre yapılmış olsa on milyonlarca lira edebileceğini, oysa kendilerine arsa bedeli olarak 1-1,4 milyon gibi çok düşük değerler teklif edildiğini, benzer arsa üzerine yapılan en yakın binada, tek bir konutun beş, altı milyon liralara satıldığını ifade ederek, haklarının gaspedilmek istendiğini belirtiyor.
Kadınlar başta olmak üzere, bu “kentsel dönüşüm” yerine uygulanmak istenen “rantsal dönüşüm”e, tüm yöre halkının, tutuklu avukat TİP Hatay milletvekili Can Atalay’ın başlattığı davaları takiben, satışa dayanak olan diğer Belediye Meclis kararı davalarıyla, kalan 16 adanın direndiğini görüyoruz. Bazı yurttaşların yerlerini satmak istemediklerini, müstakil tapulu binalarında barınmanın en doğal hakları olduğunu, ancak kovid döneminde tebligatsız, 1 aylık askıyla yapılan bir kısım bildirileri haber alamadıkları için bazı yurttaşların hukuken dezavantajlı duruma düştükleri de gözlemleniyor.
Bu ailelerden biri olan Çetinkaya ailesine yıkım tebligatı yapılması üzerine, tüm komşular birleşerek Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi olarak bahçe nöbeti başlatmış durumdalar. Bahçeşehir Belediyesi A.Ş. arazileri kendisine kat karşılığı, düşük rayiç bedellerle, sözleşmeli olarak satmaya zorluyor. Muhtemelen “kanal manzaralı daireler” olarak büyük meblağlara satışa sunulacak oysa arsa bedeli 1 daire dahi almaya yetmeyecek ve borçlanacaklar.
“Her an gelebilirler!” korkusuyla geçen günlerde, 20:00 – 23:00 saatleri arasındaki nöbetlerle yorgun argın evlerine gelen Şahintepe halkının, çilesi bitmiyor…
Çevre Mühendisi Nurhan Altınakar