15 Kasım 2019
Kağıthane’deki Osmanlı Arşivi Sitesi, proje ve inşaat aşamasında uzmanların tüm uyarılarına rağmen devam etmiş ve 2013 yılında hizmete açılmıştı. Kağıthane Deresi’nin yanı başında ve taşkın alanının içinde olan arşiv sitesinin su baskınına çok açık olduğu ve tarihi belge/evrak saklanacak yapının yoğun bir nem problemiyle karşı karşıya kalacağı uzmanlarca defalarca kez açıklanmıştı.
Toplumcu Meclis olarak yaptığımız uyarıda; Cendere Vadisinin bir ekolojik koridor olduğunu ve yapı kompleksinin Kağıthane Deresi Taşkın Alanı içinde kaldığını belirtmiştik. Aynı zamanda Kağıthane’deki yoğun yapılaşma nedeniyle geçirimli yüzeylerin çok azaldığı ve bölgenin eğim yapısı gereği düşen yağmurun dere yatağındaki söz konusu araziye doğru akışa geçmektedir.
Grafik ve fotoğraf: toplumcumeclis.org
2009 yılında milletvekili Ensar Öğüt konuyu soru önergesi halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sormuş ve dönemin bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtında; konunun DSİ’ye sorulduğunu ve alanın “Taşkın Suları ve Su Baskınlarına Karşı Koruma Kanunu” kapsamında olduğunu; İSKİ’ye sorulduğunu ve dere yatağının 25 metre sağ ve sol tarafına yapılaşma yapılmaması, yağmur sularının toplanması için tedbirlerin alınması gerektiğini, İstanbul Bayındırlık İl Müdürlüğü’ne sorulduğunu ve Jeolojik, Jeofizik ve Jeoteknik inceleme raporuna göre alüvyonel zeminde gerekli önlemlerin alınarak inşaatın yapılmasının tavsiye edildiğini iletmiştir.
Bakanlığın bu yanıtı göre; ilgili kurumların uyarılarının hiçbiri söz konusu alan için risk teşkil etmemektedir. 2013 yılında yapılan Osmanlı Arşiv Sitesi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da projeyi eleştiren ve uyarılarına yapan uzmanları “her zaman olduğu gibi” eleştirmiş ve olumsuz kampanya yapmakla suçlamıştır.
İnşaat öncesinde uzmanların, açılışı sonrasında da özellikle yapıda araştırma yapan tarihçilerin, araştırmacıların Milli Arşiv Sitesi’ne taşınan yaklaşık 100 milyon belge ve 370 bin defterlerden oluşan tarihi belgelerin zarar görmemesi için yaptıkları uyarıları göz ardı edilmişti.
Sözcü Gazetesi’nin haberine göre arşiv sitesinde yoğun rutubet nedeniyle çalışmalara başlanmış ve “Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv Sitesi için İlave Çevre Düzenlemesi İmalatları ile Temel Altı Susuzlaştırma Tedbirleri alınması ve Uygulamasının Yapılması İşi” 30 Oack 2019 tarihinde ihale edilmiş ve 13.7 milyon liraya Özülke İnşaat’a verilmiştir. İhaleyi alan Özülke İnşaat 11 ayı geride bıraktı. Yapılan çalışmalarla dere yatağına inşa edilen Milli Arşiv Sitesi’nin temelinin güçlendirilmesi ve belgelerin rutubetten korunması hedeflenmekte.
Fotoğraf: Sözcü Gazetesi
Kaynak:
– https://www.sozcu.com.tr/2019/emlak/osmanli-arsivi-sulandi-5450046/
– Ensar Öğüt’e ait 16.11.2009 tarihli soru önergesi
toplumcumeclis.org