21 Eylül 2020
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisi süresince ülkemizde yıkım ve talan çalışmaları hız kesmeden devam etti. Her gün bir yenisinin tohumu atılan betonarme ormanları, kurumaya terk edilen sulak alanlar, yok olmaya mahkum edilen ekolojik düzen, saldırıya uğrayan tarihi eserler ve daha birçok katliam boyutunda gelişmeyle beraber krizler çözülmek yerine listeye yenileri ekleniyor.
Direnişlerle durdurabildiğimiz, engel olabildiğimiz, itirazlarımızı dillendirdiğimiz süreçler, pandemi önlemlerinin gerektirdiği izolasyonu fırsat bilerek saldırganca ilerlemeye devam etti.
Belleğin canlandırıcılığı, eğer hatırlıyorsak gerçek olabiliyor. Kentsel, toplumsal bellek gibi coğrafi belleği de tutmak için bir haritayı Türkiye’de pandeminin resmi olarak başladığı ilan edilen 13 Mart 2020 tarihinden itibaren kent/ekoloji suçu, beton işi, ekolojik talan haberleri ile doldurmaya başladık.
Unutmamak, görmek, mücadele etmek için haritaladık. Aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
https://umap.openstreetmap.fr/tr/map/pandemi-doneminde-politikalar_512037#6/39.479/32.542
Harita Neyi İçerir?
Hazırlanan bu haritada, işaret edilen alanlarda meydana getirilen kentsel/ekolojik zararlar gösterilmiş ve küçük detaylarla bilgilendirme sağlanmıştır. Konum imlecinden gelişmelere dair yapılan haberler görülebilir ve kaynak araştırması yapılabilir. Toplumun bilgilendirilmesi, bu sıkıntılı dönemde insan sağlığı hiçe sayılarak atılan adımların gözler önüne serilmesi adına bir kaynak özelliği gösteren çalışma sayesinde süreç yönetiminde güdülen oldu bitti politikasının meyveleri direkt yerinde ve güncel olarak takip edilebilme amaçlanmaktadır. Ayrıca sadece verilen zararların değil, bunlara karşı mücadele veren vatandaşların kazanım ya da karşılaştıkları engellemelerin görülebileceği bu online haritalamadan, mekansal veri üzerinden analizler de yapılabilecek, çevrimiçi harita bağlantısı ile konum bilgileriyle beraber değerlendirmeler yapılabilecektir. Bölgelere ve toplum yapısına göre doğan sonuçlara bakılarak karantina ve sonrasındaki dönemden ülke olarak ne boyutta ve hangi alanlarda etkilenildiğini görmek mümkün olacaktır. Bu çalışmanın direkt olarak harita üzerinden sunulması hem genel perspektiften değerlendirme ve bilgi edinimleri hem de daha özel araştırmalarda kullanılmak üzere kolaylık sağlayacaktır.
Haritanın Güncel Durumu Bize Neler Anlatıyor?
* 11 Mart 2020 tarihinden bu yana işlenen haberlerde haber sitelerinin kent/çevre/ekoloji sekmelerinde neredeyse her gün birkaç haberin yer aldığını ve pandemi sürecinin haber yoğunluğunu azaltmadığı anlaşılmaktadır.
* Bugüne kadar işlenen haberlerin yoğunluğundan özellikle kıyı şeridinde yoğunlaşma olduğu göze çarpmakta.
* Kanal İstanbul, Kaz Dağları, Kirazlıyayla gibi toplumsal alanda da etki yaratmış mücadele alanlarında yoğun haber girişinin, bilgi akışı olduğunu görmekteyiz.
Pandemi süreci sadece Türkiye’de değil; tüm dünyada ekolojinin, halk sağlığının, çevre politikalarının bir bütün olduğunu gösterdi. Ancak tüm dünyada tersine bir süreç işlemeye devam ediyor. Böylesi bir dönemde kamunun tüm kaynağını salgınla, yoksullukla mücadeleye ayırması, halk sağlığını, toplumu desteklemesi gerekirken; bu kaynağın hem ekolojik kırım hem de her anlamda kaynak tüketici projelere aktardığını endişe ile görmekteyiz.
Bu bir sağlık krizi ve bir biyolojik afet olmasının yanında; içinden geçtiğimiz süreçten salt tıbbi çarelerle kurtulamayacağımız açık. Konunun çok boyutlu biçimde eleştirisinin yapılması, çok disiplinli biçimde ele alınıp, önlemler, çözümler, tartışmalar yapılması gerekmektedir. Bu boyutların en önemlilerinden birisi de ekolojik tahribatın durdurulmasıdır.
Ekoloji Mücadelesinde Haber Alma Hakkımız Hayatidir
Bu haritanın hazırlanmasında çeşitli haber siteleri, sosyal medya sayfaları, meslek örgütlerinin internet sayfalarından faydalanılmıştır. Özellikle halkın haber alma hakkının engellenmeye çalışıldığı bugünlerde ekoloji mücadelesinde de haber alma hakkının, basın özgürlüğünün önemi bir kez daha hatırlanmalıdır.
ilerihaber.org, Sendika.org, dokuz8haber.net, evrensel.net, birgun.net, ekolojibirligi.org, polenekoloji.org, cumhuriyet.com.tr internet sayfalarına ayrıca teşekkür ederiz.
Bu tarihten itibaren güncellenmesine devam edilecek haritamızın sizlerin de katkısına, bilgisine, birlikte mücadele için hıncına dönüşmesini bekleyerek paylaşıma açıyoruz. Belleğimizde tutalım istediğiniz “beton işleri” ve karşı mücadele haberlerini iletisim@toplumcumeclis.org adresine iletebilirsiniz.
toplumcumeclis.org