13.01.2019
2018 yılının Temmuz ayında Çorlu’da 24, 2018 yılının Aralık ayında 9 yurttaşımızın hayatını yitirdiği tren kazaları henüz çok tazeyken 12 Ocak 2019 tarihinde henüz işletmeye alınmayan, çalışmaları süren Halkalı-Gebze tren hattının Florya mevkiinde elektrik hattını döşeyen araç ile demiryolu yenileme aracının çarpışması sonucu 3 çalışan yaralandı.
Gebze’den Halkalı’ya kadar devam eden banliyö hat ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken Marmaray projesi parçalanmış ve 2013 yılında bir seçim şovu ile bitirilmeden açılmıştı. İşçi havzalarını birbirine bağlayan Sirkeci-Halkalı ve Söğütlüçeşme-Gebze hatlarının Marmaray projesi kapsamında iyileştirilmesi, inşaat, elektrik, mekanik sistemler ihalesi Şubat 2006’da yapıldı. Söz konusu hatlar 2013 yılında kapatıldı, 6 yıldır bitirilemedi ve şimdi yeni bir seçim şovuna yetiştirilmeye çalışılmakta.
Ankara tren kazası ile henüz çok taze olan, sinyalizasyon sisteminin en öncelikli yapılması gereken iş olduğu ve bunun da kamusal denetim mekanizmaları ve zorunluluğuyla denetlenmesi gerektiği bir kez daha Gebze-Halkalı banliyö hattında da ortaya çıkmıştır.
Gebze-Halkalı banliyö hattı Florya mevkiindeki uyarı
8 Ocak 2019 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Ergani ilçesindeki demiryolu hattı hakkında “menfez bırakılmadığı ve bundan kaynaklı yağmur suyunun biriktiği ve toprak dolguyu boşalttığı” uyarısında bulunmuştur. İMO Diyarbakır Şubesi, Çorlu tren kazasını meydana getiren bu koşulları hatırlatmış ve yetkilileri derhal göreve çağırmıştır.1
İMO Diyarbakır Şubesi’nin Ergani ilçesi tren hattındaki tespiti
Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan 10 Ocak 2019 tarihinde, tren kazaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan açıklamasında (aynen alıntılanmaktadır) “Geçen bir demiryolu kazası yaşadık. Bu kaza üzerinden hükümetimize, şahsıma saldırılar, eleştiriler oldu. Kaza oldu. İhmalimiz var, yok, bir şey demiyorum. Ama konu adli mercilerdedir, incelenmektedir. Bunların yönetimini yapmak, işi ve projeyi, altyapıyı yapmak kadar önemlidir.” demiştir.2
Demiryolu taşımacılığı kamu eliyle ve merkezi bir planlamayla yapılmalıdır. Kamusal denetimin zorunluluğunu ise yeniden ve ne yazık ki kazalarla ve ihmallerle görmekteyiz. Bakana tekrar hatırlatıyoruz: baş sorumlu ihaleye çıkaran, yaptıran, yapım aşamasını ve işletmesini denetlemesi gereken sizin bakanlığınızdır.
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi
1- Çorlu tren faciası hakkında Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Çorlu Meclisi’nin hazırladığı rapor için: http://toplumcumeclis.org/index.php/basin-aciklamalari/item/422-corlu-faciasi-inceleme-raporu
2- Ulaştırma Bakanı’nın açıklamasının aynen aktarılması yüz ifadesini açıklamaya yetmemektedir. Video için: https://twitter.com/toplumcumeclis/status/1083313500892643329