17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk soruşturmalarına yeni dalgalar eklendikçe AKP hükümetinin kentlerimizin talanında nasıl bir rol oynadığı daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Yolsuzluk operasyonunun ikinci dalgasında adı geçen; ancak savcılık talimatına rağmen polislerin gözaltına almadıkları BİM marketlerinin sahibi Latif Topbaş’a ait telefon dinleme kayıtları geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Kayıtlarda çok sayıda imar ve ihale usulsüzlüğü yer alıyor. Bunlar arasında en çarpıcı olanı ise kuşkusuz Topbaş’ın başbakanla yaptığı, özel orman alanlarının yapılaşmaya açılması hakkındaki telefon konuşmaları.
Habere göre Latif Topbaş, özel orman alanlarındaki yapılaşmaya ilişkin Danıştay’ın verdiği “yüzde 6” kararını aşmak için yasa çıkarılıp çıkarılamayacağını soruyor. Başbakan’dan aldığı yanıt ise olumlu. Yine aynı konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu konut yapan şirketi KİPTAŞ’ın genel müdürü İsmet Yıldırım ile SİNPAŞ inşaat firmasının sahibi Avni Çelik arasında geçen başka bir diyalog konuyu daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Avni Çelik’in İstanbul Beykoz’da bir arazi satın almak istediğini; ancak Danıştay’ın kararı nedeniyle tereddüt ettiği anlaşılıyor. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine İsmet Yıldırım şu sözlerle güvence veriyor:
“Kanun çıkartıyoruz abi kanun… bu torba yasasına giriyor, Tayyip bey ile görüştük bu konuyu uzun uzadıya… kanun olayından sonra işler daha kolaylaşacak, bu Danıştay mı Yargıtay mı iptal etti? Bir takım şeyler koydu, dedi ki, işte yüzde 6’lık kesim atıyorum, yüz dönüm arazide 6 dönümü kullanırsın diye anormal bir karar verdi. artı kanuna şeyi de koyuyoruz, yollar ve otoparklar hariç diye, onu takip ediyorum, ben bakanımızla, su bakanımız Veysel abi ile.”
İstanbul Beykoz’da, 2013 yılı verilerine göre 14 milyon metrekareye yakın özel orman alanı bulunuyor. Söz konusu kayıtlarda bahsi geçen yasal düzenleme, geçtiğimiz Mayıs ayında torba yasaya dahil edilmesi planlanan, özel orman alanlarında yapılaşmayı düzenleyen bir değişikliği içeriyor. Orman Yasası’na 1987 yılında eklenen bir hükme göre özel orman alanlarında, imar planlarına aykırı olmayacak biçimde ve önceden izin almak üzere “yatay alanın yüzde 6’sını geçmeyecek” şekilde inşaat yapılmasına izin veriliyor. Ancak söz konusu yasa maddesi, aradan geçen süre boyunca çeşitli örneklerde esnetilmeye çalışılmış; imar planlarında emsal ve yükseklik artışı yapılarak özel orman alanlarının çok büyük bir bölümü imara açılmıştı. Kamuoyunun gündemine sık sık taşınan bu uygulamalara karşı açılan davalar sonucunda Danıştay, yasada yer alan yüzde 6 hükmünün “bütün inşaat alanlarını kapsadığı” şeklinde bir karar verince özel orman alanlarında yeni inşaatların yapılmasının fiilen engellenmesi gündeme gelmiş oldu. Kayıtlarda bahsi geçen “yollar ve otoparklar hariç” ifadesi, söz konusu yasa değişikliği ile özel orman alanlarındaki talanın sürdürülmesi için yasal düzenleme yapıldığını gösteriyor.
Telefon kayıtlarında sözü edilen yasal düzenleme, Haziran eylemlerinin yarattığı atmosferin bir sonucu olarak rafa kaldırılmıştı. Ancak bunun gibi yüzlerce yasal düzenleme 11 yıl boyunca, AKP’nin çevresindeki iş adamalarına rant sağlamak için gerçekleştirildi. Bu rant faaliyetlerine bakanların ve bizzat başbakanın da dahil olduğu ise son bir ayda gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonlarıyla ortaya çıktı. AKP’nin kentlerimize ve doğaya karşı işlediği suçlar telafisi imkansız sonuçlar doğurmaya başlamıştır. Bütün meşruiyetini kaybetmiş olan AKP hükümeti biran önce istifa etmeli ve işlediği suçların hesabını yargı karşısında vermelidir.
17 Ocak 2014