8 Şubat 2023
Toplumcu Meclis’ten gıda mühendisleri afet bölgelerine gönderilecek gıda paketleri ile ilgili bir bilgi notu hazırladı.
Yardım kolileri hazırlayan gönüllülerin dikkatine;
Ülkemizde yaşanan depremler sonucunda 10 ilimizde ağır hasarlar mevcuttur. İlk andan itibaren pekçok yardım toplanmış, deprem bölgesine yola çıkmıştır. İlk 72 saat beslenme için çok önemlidir fakat bu yardımlar 3-6 ay, belki de 1 yıl kullanıma gerek olan ihtiyaçlar olacaktır. Bu durumda;
-Gıda yardımlarında SKT (son kullanma tarihi) ve TETT (tavsiye edilen tüketim tarihi) kontrollerini ivedilikle yapmakla birlikte bu tarihlerin gruplara ayrılarak (SKT: 01.03.2023/01.04.2023 tarihli ürünler bir koli gibi) paketlenmesi gerekmektedir. Ürünlerin üzerinde bulunan SKT ve TETT tarihi olmayan, okunmayan, geçen yada yaklaşık olan ürünler kesinlikle kabul edilmemelidir.
-Ürünler sınıflandırılarak (bisküvi, bakliyat vb.) kolilenmeli ve koli üzerine içerik, adet ve SKT veya TETT bilgisi yazılmalıdır.
-Ürünlerin saklanma koşulları okunmalı, buzdolabı şartlarında (peynir, et, salam vb.) (0-4°C) ve donuk şartlarda (-18°C) saklanması gereken ürünler soğuk zincir koşulları sağlanamayacağı için kabul edilmemelidir.
-Etiketsiz, doldurma paket, kullanılmış, çatlak, ambalajı delinmiş, yırtılmış, deforme olmuş, kirlenmiş ürünler yada kapağı bombeleşmiş konserve vb. gıda ürünleri yardım olarak kabul edilmemelidir.
-Ekmek birçok ihtiyaç listesinde yer almaktadır. İstanbul, İzmir gibi uzak yerlerden yapılan ekmek yardımlarında uzun ömürlü ekmeklerin gönderilmesi, bu ekmeklerin de ambalaj, streç veya vakumlu poşetler içerisinde gönderilmesi gerekmektedir.
-Paketi açılmış, dolma ürünler kesinlikle gönderilmemelidir.
-Tüketilecek sular kapalı ve tek kullanımlık ambalajlarda olmalıdır, damacana sular bulaş riski olduğu için tercih edilmemeli, şebeke ve arıtma suları içilmemelidir.
-Gıda maddelerinin depolandığı, pişirildiği ve servis edildiği noktalarda hijyen kontrolü yapılmalıdır. Bu alanlar tuvalet ve banyo alanlarından uzak olmalıdır.
-Depolama alanlarında gıdaların yer ile temas etmemesi gerekmektedir. İstiflemeler paletler veya yerden yüksek bir şekilde yapılmalı, uygun depolama koşullarında saklanmalıdır.
Arama kurtarma faaliyetlerinde çalışan resmi ve gönüllü arkadaşlarımız için;
Yaşanılan felakette arama kurtarma faaliyetlerinde çalışan resmi ve gönüllü arkadaşlarımız çok fazla enerji harcamaktalar. Afet bölgesi dışındaki illerden pek çok gönüllü aram kurtarma faaliyetlerine destek amacıyla bölgeye gitmeye çalışmakta. Yıkımın büyüklüğü, afet alanının yaygınlığı da göz önünde bulundurulduğunda, arama kurtarmada çalışan az sayıdaki personelin enerjisinin korunması önemli olmaktadır. Gönüllü ve profesyonellerin normal gıdalarla beslenmeleri harcadıkları enerjiyi yerine koymaya yetmeyecektir. Bu nedenle afet alanında yemek olarak yiyebildiklerine ek besin almaları gerekmektedir. Bu yüzden ekiplerimiz için;
-Protein bar
-Kuruyemişler
-Kuru meyveler gibi hızlı enerji takviyeleri yapmak onların enerjilerini korumalarına yardımcı olacaktır. Bu tür ürünlerin gönüllü arkadaşlarımıza ulaştırılması ve günlük tüketimi sağlanmalıdır.
TOPLUMCU MÜHENDİSLER VE MİMARLAR MECLİSİ Gıda Mühendisleri